Striregnet stoppet ikke gjestene. Det strømmet folk inn fra høstmørket for å feire 50-åringen. Fakler viser vei og «50» i funklende gullballonger møtte nye og gamle elever og mange flere som ville se hvordan en skoledag er i 2019. Rektor ønsket alle personlig velkommen med håndtrykk og programmet for dagen.

BILDE: Kristen Johnsrud ønsker velkommen 

Halvt til hundre, men absolutt ikke middelaldrene. Moderne lokaler, audiovisuelle hjelpemidler og en digital skole var det gjestene fikk se da de kunne følge undervisningen på denne spesielle dagen. Skoledagen gikk nesten som vanlig, bortsett fra at elever og lærere hadde tilskuere og at undervisningen startet kl. 16. Matte, norsk, samfunnsfag og KRLE var noen av fagene det ble undervist i. De eldste gjestene kjente seg nok ikke helt igjen fra sine skoledager. Teknologien har gjort sitt inntog. 

Gjensynsglede

Tre elever fra første kullet møtte læreren sin.

-          Så hyggelig sier de nesten i kor, mellom klemming og latter. 

BILDE: Tone Marthinsen, Marit Bjørnstad Carlsen, pensjonert lærer Vivian Reffhaug Johansen og rektor Kirsten Johnsrud.

Kirsten Johnsrud har opplevd det meste i Svelvik ungdomsskoles historie. Hun var elev da skolen åpnet i 1969. Hun tok sin lærerutdanning og begynte som lærer på Svelvik ungdomsskole i 1987, så ble hun undervisningsinspektør, og i 2007 startet rektorkarrieren. Det er knapt noen som kjenner historien og skolen bedre enn henne, den fjerde rektoren i rekken.

-          Helt overveldende, sier Kirsten som er vert for arrangementet. 

-          Det har kommet elever fra første kullet og elever som gikk ut i fjor og mange andre. Flere hundre har vært innom. De siste kom et kvarter før vi stengte, sier en strålende fornøyd rektor. 

Nye lærerplaner tatt i bruk

Samme dag som Jan Tore Sanner lanserer nye læreplan fyller ungdomsskolen år. Skolen tar i bruk de nye fagplanene fra høsten 2020 for 8. og 9. klasse.  Men lærer Elin Berendt fortelle at de allerede har tatt i bruk prinsippene for ny lærerplan i språkopplæringen.

På norskrommet får fremmedspråklige elever møte norskfaget. I dag er det Anne Cavalcante som  står foran publikum og forteller om sine første måneder i sitt nye hjemland.

-          Det er så lett å prate med folk i Norge, sier hun på nesten perfekt norsk.

Anne forteller at hun raskt fikk venner i Svelvik og at de har vært til uvurderlig hjelp. De hjelper med oversettelse når ting er uforståelig, fortsetter hun.

Oversettelsesspråket de bruker er Engelsk og på den måten får alle elever praktisert et fremmedspråk.

BILDE: Anne kommer fra Brasil og har lært seg norsk på 10 mnd.

-          Et tips til andre som vil lære seg norsk er å se norske filmer og se på norsk tv, sier Anne som hadde et lydhørt publikum.

BILDE: Disse tre satte seg på bakerste benk og følger godt med under Annes presentasjon. Fra venstre: Emma, Isabelle og Sofie.

Skolen framstår som moderne

Ungdomsskolen ble pusset opp over en 4 års peridoe fra 2003. Det nye tilbygget ble tatt i bruk i 2007, så middelaldrene kan vi ikke si at skolen er. 

Det har skjedd mye på disse årene og flere husker krevende perioder med ombygging og banking. 

I dag har lærere og elever invitert oss til å overvære undervisningen og oppleve den slik den er nå. Mange vil nok si at det har vært en formidabel utvikling. Læringsbrett og elektronisk tavle er synlige bevis for endring.

Eksamen skjer på læringsbrettet og digitale bøker har i mange fag overtatt etter boka. Ungdommene må har digitale ferdigheter og det er mer enn å betjene læringsbrettet.  

 BILDE: Ny «tavle». Steinar Brattgjerd underviser i samfunnsfag.

Svelviks NASA

Ungdomsskolen har en rekke valgfag. Aleksander og Sigurd brenner for teknologi og i dette faget har de bygd raketter av papir som er skutt opp. Sensorer er nøye overvåket og målt akkurat som om NASA skulle gjort jobben. Til slutt ble alt nedfelt i en rapport.

Nå er de inne i et broprosjekt – kanskje er det Leonardo da Vinci-broen som er forbilde? Teknologi innbefatter mye, og faget er variert. Det er ikke bare teori. Elevene har vært på besøk på en stor byggeplass i Svelvik og fått innblikk i bygg-økonomi og forskningsmessa har de også besøkt.

BILDE: Teknologi er et spennende fag sier Sigurd Falk Sandland og Alekander Surlien.

Ungmotivator

Even Justad og Madelen Bråthen er to av fire ungmotivatorer ved skolen. De stiller opp og gir nye elever en trygg overgang til ungdomsskolen. I dag har det stand og forteller de besøkende om MOT arbeidet.

-  Vi skal skape et godt skolemiljø og robust ungdom, sier Even Justad.

-  Det er fint å glede andre, sier Madelen som legger til at denne jobben kan hun skrive på CVen.

BILDE: Madelen og Even er engasjerte ungdommer som er Ungmotivatorer.

Rune Hjelm-Pedersen er MOT-coach og han underviser i livsmestringsprogrammet som skolen følger.

MOT er så mye. MOT til å leve og være seg selv, MOT til å bry seg og skape godfølelsen hos andre ved å vise respekt og kjærlighet. Det å si nei og ikke alltid være et ja-menneske er også MOT.

BILDE: Her er timen ferdig og det markeres med to klapp og jubel.

Tangen forteller historien

I auditoriet var det historiefortelling. Mange bilder fra skolens 50 år rullet jevnt og trutt på lerretet mens folk kommer og går. Det ble mange «husker du…..» i løpet av kvelden.

Leif Tangen, som har vært i Svelvikskolen i en mannsalder, er nok mer en middels oppdatert på historien. Årstall og kommentarer til bildene kom på løpende bånd. 

BILDE: Leif Tangen møtte vi i auditoriet.

BILDE: Jan Aakvår startet som lærer i 1976 og var med skolen til han pensjonerte seg. Han underviste i naturfag og matte.  Han tok turen for å feire sin tidligere arbeidsplass og treffe kjente. 

BILDE: Felix Nysæther har norsk. Læringsbrett er et naturlig hjelpemiddel og der ligger også ordlista. Den finnes ikke lenger i papirutgave. 

BILDE: Disse folka sørget for god stemning og flott musikk. De har valgfaget "Sal og sene" dette skoleåret. Det innbefatter oppsetting av en musical. Kostymer og kulisser lager de også selv.

BILDE: Svein Kåre Melbø underviser i KRLE. Det er Islam som er tema. Ungdommene får beskjed om å notere, men ikke på hverandre. 

BILDE: Adele Eloise Blaalid fant pulten til søsteren sin og satte seg ned for å føle hvordan det var å gå på ungdomsskolen. 

BILDE: Lydhøre elver og tilhørere følger med nå læreren Torstein Leirdal regner ut omkrets og areal av en sirkel.