Folk trosset regnet for å få med seg ett av Svelvikdagenes høydepunkt. Det gikk et sus igjennom publikum da leder for Kultur og byutviklingsutvalget i Svelvik kommune, Ole Lønseth, kunngjør at det er Cecilie Schilling som får Svelvik kommunes 35. kulturpris.

Cecilie Schilling - kulturprisen 2019

Bilde: arkivfoto. Cecilie Schilling fikk Svelvik kommunes Kulturpris for 2019

Dessverre kunne ikke Cecilie Schilling komme for å motta prisen selv.

Beviset for Kulturprisen er et diplom, laget av Jan Edvardsen og et bilde laget av kunstneren Kikki Hovland.

Ole Lønseth med diplomet som er tildelt  Cecilie Schilling

Bilde: Leder for Kultur og byutviklingsutvalget, Ole Lønseth, med diplomet som Cecilie Schilling får. Hun vil også motta bilde signert Kikki Hovland se lenger ned i saken.

Cecilie Schilling har på en utmerket måte kombinert sitt virke som anerkjent kunstner med sitt lokale engasjement.

-          Hun har vært genuint interessert i å utvikle sitt talent, sa Ole Lønseth da han leste opp juryens begrunnelse.

Merittlisten til Cecilie Schilling

Som barn startet hun med kor og teater og hun er i dag frilans sanger.

Med sin klokkeklare røst og sterke formidlingsevne har hun rørt mange også utenfor Svelviks grenser. Som 19 åring hadde hun sitt TV-gjennombrudd i Talentiaden i 1994. Der fikk hun en hederlig annenplass etter Jan Werner Danielsen og med Lisa Stokke på tredjeplass. Den siste TV opptredenen var i programmet All Togheter Now på TV Norge. Der hun tolket Piafs No, je ne regrette rien, og hun gikk rett til finalen.

Sangfuglen har vært veldig synlig i Svelvik. Med sin vakre stemme har det blitt mange konserter i Svelviks tre kirker, på Fossekleiva og på scener rundt om. Enten som soloartist eller sammen med andre. Hun når inn til oss med sitt budskap enten det er alvor, humor eller bare ren livsglede.

Hun har gjort kammeroperaer, musikalkonserter, næropera, konserter med ensemblet "Herrer med Høy C, solokonsert i Drammens teater, solistoppgaver i begravelse og bryllup, huskonserter og arrangement.

Cecilie Schilling har samarbeidet med jazzpianist og komponist Rune Klakegg. Han skrev musikken til Gertrude og Alice og Kunsten å leve. Teksten er av årets festspill-dikter, Brit Bildøen. Dette verket er spesielt skrevet til Schilling. Det er fremført i Skien, Trondheim og Bergen.

De siste årene har hun utviklet sitt talent som buktaler. I september reiser hun til Murmansk for å fremføre Katharinas stemmer.

Cecilie Schilling har et stort talent som stadig er i utvikling. Fanskaren er stor og spesielt i Svelvik, der veldig mange føler at de kjenner henne.

Utdannelse

Schilling har utdannelse fra Norges Musikkhøyskole der hun blant annet hadde Ingrid Bjoner som sanglærer. Hun gikk ut med beste karakter på sin avsluttende eksamen. Schilling har studert ved universitetet i Sørøst-Norge og Operahøgskolan ved Gøteborgs universitet for å nevne noe.

Her kan du treffe Cecilie Schilling

Allerede 17. august kan vi høre henne igjen under ny-åpningen av Vassåshytta og feiringen av Lalla Carlsens 130 års jubileum.  Hun blir å se på figurteaterfestivalen i Fossekleiva i oktober i et spennende prosjekt og i november blir det blueskonsert på Berger.

Fakta om Kulturprisen

Svelvik kommunes kulturpris deles ut til enkeltpersoner, arbeidsgrupper, lag, foreninger eller organisasjoner som over lengre eller kortere tid har lagt ned et stort og fortjenestefullt arbeid på kultursektoren i kommunen.

Kulturprisen ble opprettet i 1985 og har vært delt ut hvert år siden. I år mottok komiteen forslag på 13 kandidater. Komiteen gikk enstemmig inn for Cecilie Schilling.

Bilde laget av Kikki Hovland

BILDE: Cecilie Schilling får også et kunstverk signert Kikki Hovland.