Første søndag i advent åpnet Svelvik kirke etter et halvt år med oppussing. Den nyrestaurerte kirken framsto i all sin prakt under søndagens lysmesse.

BILDE: Svelvik kirke under lysmesse 1. søndag i advent.
Foto: Beate Eliassen

-          Den vakre langkirken fra 1859 er i dag så god som ny, sier prosjektansvarlig Lars Olav Bøe som også er kirkeverge i Svelvik menighet.

Under søndagens gudstjeneste ble det mulighet for publikum til å ta oppgraderingen i nærmere øyesyn. Gamle og unge strømmet inn da dørene åpnet. De likte det de så, og mente at det var godt at kirken fikk et ansiktsløft. Avflasset og falmet maling er nå historie. Sist kirken ble oppgradert var i 1952. Det står fortsatt litt igjen utvendig, men det kommer på plass i løpet av 2020.

-          Så lyst det har blitt! Det var det mange besøkende som bemerket.

Svelvik kommunes politikere har over mange år bevilget midler til oppussing av kirken, både utvendig og innvendig. Ved utgangen av 2019 har samlede utbetalinger blitt ca. 16 millioner kroner.

-          Fra å ha vegger med sprekker og murpuss som falt ned, til den praktfulle kirken den framstår som nå, er en utrolig forvandling. Resultatet ble veldig bra, sier ordfører Andreas Muri som legger til at han syns det er fint at kirken var ferdig til advent.

Innvendig er det gjennomført store malearbeider, oppgradering av oppvarmingsanlegg og belysning. Utbedring av råteskader og nytt handicaptoalett. Nytt tekjøkken har det også blitt.

Det er Kirkelig fellesråd som har ansvar for drift og vedlikehold av menighetens bygg, eiendom og virksomhet. Finansiering av dette skjer via tilskuddet blant annet fra kommunen.

Det er kostbart å renovere og vedlikeholde gamle kirkebygg, og oftest blir det en salderingspost.

-          I Svelvik har det blitt en felles forståelse av hva som kreves for å holde kirkebygg i forsvarlig stand. Det har blitt bevilget tilstrekkelig med midler de siste årene slik at det har vært mulig å foreta en grundig renovering som sikrer bygget i en lang tid framover, avslutter Lars Olav Bøe.

BILDE: Vakker og nyrenovert. Kirken har glassmalerier i korveggen og de er fra 1917.
Foto: Beate Eliassen

BILDE: Det gjenstår fortsatt litt vedlikeholdsarbeide utvendig.