Svelvik kommune utlyste våren 2017 en idékonkurranse – Vær så god, sitt! I perioden 13.11 til 30.11 kan du se skissemodeller av forslagene som gikk til finalen. De er stilt ut på Borgertorget, rådhuset.

Mandag 27.11 kl. 18.30 kan du møte kunstnerne. De vil presentere sine
forslag. Kommunen ønsker dialog og innspill fra innbyggerne og du inviteres til å si din mening!

Sentrumsutvikling

Kommunen ønsker skulpturelle sitteplasser som gir nye perspektiver på omgivelsene,
som stimulerer til lek og bevegelse, nysgjerrighet og opplevelse.

Det kom inn 51 ulike forslag fra 39 kunstnere. Seks av forslagene gikk videre se under.

Møt kunstnerne

Mandag 27.11.2017 kl. 18:30 kan du møte kunstnerne. Da vil de presentere sine forslag. Kommunen ønsker dialog og innspill fra innbyggerne og du kan nå si din mening!

Et eller flere av prosjektene er tenkt realisert i 2018-2019.

Dyrehi

Modellen er laget av Christine Aspelund. Dyrehi er en kunstnerisk idé på flere plan. Den er inspirert av en landskapsformasjon med en hoveddel og en bidel. Hovedformen er delt med et tverrsnitt slik at vi får innblikk inn i et grevlinghi. Små grevlingunger skal plasseres i hiets ynglekammer, mens en voksen grevling skal titte frem fra en av åpningene, evt. settes et lite stykke unna steinskulpturen(e).

Skulpturprosjektet er fleksibelt, i den for stand at steinskulpturen kan gjøres større enn det modellen viser, dermed vil man kunne få innblikk inn i flere av grevlingens hikamre.

Materialet er hard robust stein, gjerne en norsk lokal steinart f. eks. Røykengranitt, Larvikitt, Iddefjordsgranitt, eller kanskje Svelvikgranitt? Grevlingene utføres i patinert bronse. Også dette et materiale som er robust og forblir vakkert selv om årene går og det utsettes for barns lek, vind og vær.

DyrehiBilde: Dyrehi av Christine Aspelund.

Isfjell

Skulpturen er designet av Pernille Rosfjord. Skulpturen skal være 2 meter høy og ca 3 meter bred. Den kan lages i betong, stein, sveiset stål, marmor eller andre materialer alt etter budsjett og hvor den skal stå.

Bilde: Isfjell av Pernille Rosfjord.

Isfjell viser bare 10 % av massen sin over vann. De resterende 90 % er under vann.

- Skulpturen kan symboliserer mange ting og inspirerer til diskusjoner fra temaer innenfor fysikk, matematikk, miljø, samfunnsfag og politikk, sier kunstneren.

Isfjellet skal være en vakker skulptur å sitte på og hvile øyet på. Figuren vil skape mang forskjellige vinkler og skygger. Barn og unge og de som vil kan klatre på den og utfordre seg selv. Den gir sittemuligheter i forskjellige høyder og vanskelighetsgrad med ulik komfort. Av sikkerhetsmessige grunne bør figuren plassere på et mykt underlag.

Sitterede

Skulpturen er laget av Julia Vance. Sitterede er et egg du kan legge deg inn i eller sitte på kanten av. Du kan se gjennom formen. Materialet som vil egne seg for Sitterede er glattslipt granitt eller marmor. Formen er enkel, men stram sier Julia Vance i sin presentasjon.

Sitte i rede
Bilde: Sitterede av Julia Vance.

Kilder

Skulpturene kan gi assosiasjoner til vann og hav, og til natur/botanikk/hage, liv og vekst. De har en form som kan minne om forenklede blomsterkroner eller skjell. Formene starter på et punkt på bakken, og vokser oppover, for så å bli skåret temmelig brutalt av og ende i en polert flate. Den polerte flaten, som får en bølgeformet ytterkant, vil gi assosiasjoner til et vannspeil.

Kilder
Bilde: Kilder av Kristin Wexelsen Goksøyr

Skulpturene kan bli utført i en mørk steinsort –  gjerne larvikitten Mørk labrador. Undersiden og ytterkantene av skulpturen vil ha en gradet overflate, som vil gi denne delen et grovere og lysere preg, i sterk kontrast til den polerte overflaten som vil fremstå mørk og dyp. Larvikitten Mørk labrador består av store krystaller som funkler og bytter på å skinne når en beveger seg rundt skulpturen. Den glatte flaten vil føles god å kjenne på og god å sitte på. Om sommeren og i solskinn blir den varm.

Sitte i Ring

Skulpturen Sitte i Ring er designet av Rolf Staruper. Skulpturen er for både barn, ungdom og et voksent publikum. Det er en barne- og brukervennlig skulptur som tåler mye. Sitte i Ring skal «sveve» over bakken og det høyeste punktet er 60 cm.

Sitte i ringBilde: Sitte i ring av Rolf Starup

- Den kan sittes på, klatres på, balanseres på, krabbes under og hoppes over, sier kunstneren Rolf Starup i sin presentasjon.

Det er plass til en gruppe små barn eller skoleelever som kan sitte i ring. Skulpturen kan bli et møtested for mennesker i ulike aldre.

Sitte i Ring er en konstruksjon av to identiske sammenkjedete ringformede elementer. Hver ring utgjør en lukket krets, en uendelighetsskulptur.  Skulpturen er tenkt laget i Duplexrør, og daglig poleringa av barn som sitter på den vil holde skulpturen blank og fin.  Skulpturen vil få en jevn og overflate med lett børstet preg. Den skal monters på små ben.

Knutepunkt

Skulpturen er designet av Torsteinsen Design og består av elementer i to ulke høyder som kan brukes på mange måter.

Kunstneren sider: Her kan pensjonistene sette seg på benken og bruke bordet til å ha kaffekoppen sin på. En familie kan slå seg ned med niste og samtidig som barna kyper under, over og utforsker mellomrommet. En hel ungdomsgjeng kan slange seg i ulike høyder.

KnutepunktBilde: Knutepunkt av Torsteinsen Design.

Med sine sluttende former i fire akser, skaper Knutepunkt et volum, et form i uterommet, som kan betraktes utenfor og oppleves innenfra. Det er en plass for å møtes, leke eller hvile.
Knutepunkt er konstruert av bærende stålprofiler med tverrgående spiler i værbestandig treverk. Den er fundamentert på fire bein.