Fossekleiva kultursenter og Berger museum holder til i gamle «Fossekleven Fabrik», en nedlagt tekstilfabrikk som i 1889 ble bygget og drevet av familien Jebsen, på Berger – midt mellom Svelvik og Sande.

Berger er et av landets best bevarte industrisamfunn og er interessant både i regional og nasjonal sammenheng.

Fossekleiva kultursenter og Berger museum tilbyr unike kunst- og kulturopplevelser.
Fossekleiva kultursenter har spesielt fokus på barn og unge gjennom årlige prosjekter som KunstRom, Fossekleiva for kids og KunstCamp. I tillegg samarbeider vi med skolene gjennom Den kulturelle skolesekken.

Fabrikken ble avviklet i 2003, men Fossekleiva kultursenter og Berger museum produserer nå Bergerpledd på de gamle maskinene fra Fossekleven i Riga, Latvia.
Familien Jebsen, grunnleggerne av Berger og Fossekleven fabrikker : http://industrimuseum.no/bedrifter/1173096733.35

 

Saken fortsetter under bildet


BILDE: Berger har en av de best bevarte industrisamfunn. Arbeiderboliger, til sammen 32 i tallet, og hver av disse boligene huset to til fire familier.

Fossekleiva kultursenter

Har hatt Kunst Rett Vest to ganger, sist høsten 2017. Eller holdes det utstillinger og forestillinger der.

I Fossekleiva møtes historie og samtid og utfordrer hverandre. Denne dynamikken styrkes av samarbeidet mellom muséet og kultursenteret.

 

Programperiodene våre gjennom året ser slik ut:

Januar – februar: ATELIER
Kunstnere innen et bredt spekter av uttrykk (dansere, billedkunstnere, filmkunstnere m.m.) arbeider over kortere og lengre perioder med egne prosjekter i hele huset. I tillegg en rekke aktiviteter og arrangementer knyttet til dette, som miniutstillinger, konserter og visninger. Er du profesjonell kunstner og ønsker arbeidsperiode hos oss, er det bare å ta kontakt.

Mars – april: KUNSTROM
Alle barnehagebarna i Svelvik kommer til Fossekleiva og skaper kunst sammen med profesjonelle kunstnere. De eldste barna er med og kuraterer utstillingen.

Juni – august: SOMMERUTSTILLING
Utvalgte kunstnere. Ukentlige konserter, artist talks og kunstverksteder for barn (Fossekleiva for kids) og KunstCamp for unge kunstnere mellom 18 og 25 år.

September: STORYBOARD (Berger før/nå)
Historier fra Berger formidles gjennom flere samtidskunstneriske uttrykk, både musikk, tekst, foto, video og dramatiske opptrinn. Vi tar i bruk uteområder såvel som egne saler.

Oktober: FIGUR I FOSSEKLEIVA (FiF)
Internasjonal figurteaterfestival. Festivalen har egen nettside: www.figurifossekleiva.no

November: NOVEMBERPROSJEKTET
Vi belyser et samfunnsaktuelt tema gjennom debatt, utstillinger, foredrag, involvering og opplevelser.
Fossekleiva kultursenter er en del av Kultur- og Byutvikling i Svelvik kommune.